Народно Читалище "Яна Лъскова-1905"

diplomMacedonkaМеждународните участия на самодейните състави през тази година са част от културният календар на НЧ”Яна Лъскова -1905”.

От 29 април до 3 май ФФ”Македонка” взе участие в град Охрид, Република Македония в Международният Фолклорен Фестивал „Охрид Оупън”, който нямаше конкурсен характер.

В него взеха участие хорове и танцови ансамбли от Турция, Латвия, Румъния, Хърватия, България и др.

В музикалният концерт, провел се на сцената на градския театър на брега на Охридското езеро, хор „Македонка” с ръководител Вера Димитрова се представи с акапелното изпълнение на песните „Мори айда, айда”, „Ишу, ишу Недо” и „Дреме ми се, лега ми се”. Към изпълненията на групата се включи и танцова формация с хореограф Тони Йотов. ФФ”Македонка” спечели сърцата на публиката с перфектното изпълнение на автентични македонски песни. Отличните изпълнения и изключително атрактивните народни носии от различните краища на българската фолклорната област Македония, в които бяха облечени хористките и танцьорите, предизвикаха бурни и възторжени аплодисменти от публиката.

ФФ „Македонка“ с ръководител Вера Димитрова бяха наградени с диплом лично от председателя на МФФ”Охрид оупън” - г-н Зоран Стрезовски.

ФФ „Македонка“ изказва своята огромна благодарност на Община Несебър, на НЧ „Яна Лъскова-1905” и на всички, които допринесоха за достойното представяне на Несебър в Охрид - два града в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Нека това участие да е една от стъпките към едно бъдещо културно сътрудничество!


 
 

balgarka1makedonka1mecemvria1blian1surpriz1mena1teatar1decata1poprockfest01folklor1